Οι φωτογραφίες της εβδομάδας
Δεκέμβριος 17, 2017
Παγκόσμια ημέρα για τα αδέσποτα ζώα
Απρίλιος 4, 2018

Boarding pass στον αυτισμό

Μακάρι να μη χρειαζόταν, όμως ο αυτισμός μάς αφορά (*) και το Ίδρυμα Ωνάση, αντιλαμβανόμενο τις ανάγκες οικογενειών με μέλη με αυτισμό, σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με την υποστήριξη της AEGEAN, δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Aυτισμό».

Περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες: 1. Προσομοίωση διαδικασίας αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με αυτισμό, 2. Δημιουργία εγχειριδίου με κοινωνικές ιστορίες για θεραπευτές και γονείς παιδιών με ΔΑΦ, 3. Εκπαίδευση μέρους του προσωπικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της AEGEAN, 4. Δημιουργία ενημερωτικού εντύπου για όλους τους ταξιδιώτες.

Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί (οι δράσεις θα συνεχιστούν) τη Δευτέρα 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με την επίσκεψη παιδιών, γονέων και θεραπευτών, που επελέγησαν και ακολούθησαν τη διαδικασία προετοιμασίας για ένα αεροπορικό ταξίδι, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού. Η προσομοίωση θα ξεκινήσει από την είσοδο στις Αναχωρήσεις του «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα ακολουθήσει όλα τα στάδια προς την αεροπορική πτήση και θα καταλήξει σε ένα αεροσκάφος της AEGEAN. Εκεί, οι συμμετέχοντες (παιδιά, γονείς και θεραπευτές) θα παρακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και οδηγίες ασφαλείας που προηγούνται της απογείωσης. Με την προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους με αυτισμό καθώς και στις οικογένειές τους να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση.

Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχουν η Αγγελική Γενά, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Κατίγκω Χατζηπατέρα-Γιαννούλη, κλινική ψυχολόγος και Affiliate Fellow της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Στο πλαίσιο της δράσης μέλη του προσωπικού που εργάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην AEGEAN εκπαιδεύτηκαν σε θέματα αυτισμού και στα εμπόδια που αυτός δημιουργεί σε παιδιά με ΔΑΦ και στους γονείς τους. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερα εκπαιδευτικά σεμινάρια για περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή με ταξιδιώτες.

* Περίπου 1 στα 68 παιδιά του γενικού πληθυσμού διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.