Πέρασε στη Δανία νόμος για κατασχέσεις αντικειμένων μεταναστών
Ιανουάριος 27, 2016
Οι ταινίες της εβδομάδας
Ιανουάριος 28, 2016

Ανακυκλώνουμε τα μαγειρικά έλαια

Το τηγάνισμα δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος μαγειρέματος σε ό,τι αφορά την υγεία μας και τη δίαιτά μας, όμως το αποτέλεσμα είναι νόστιμο και έτσι λιγότερο ή περισσότερο συχνά όλοι κάποια στιγμή τηγανίζουμε. Κι αφού το κάνουμε, ας απολαύσουμε το κεφτεδάκι, το ψαράκι ή την πατατούλα κι ας αφήσουμε κατά μέρος τις ενοχές. Με το λάδι όμως που μένει στο τηγάνι τι γίνεται;

τηγάνι

Ας μιλήσουν οι αριθμοί: Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα αρκετή να καλύψει τις ανάγκες ενός ανθρώπου σε νερό για περίπου 14 χρόνια! Συνεπώς απαγορεύεται να χύνουμε το λάδι στον νεροχύτη, καθώς η ανεξέλεγκτη απόρριψή του στο σύστημα αποχέτευσης έχει αποτέλεσμα να φράζουν οι σωληνώσεις. Η ΕΥΔΑΠ ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καθαρίζει κάθε χρόνο τις αποχετεύσεις, ενώ απαιτούνται εργατοώρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες εργασίες.

Οι πιο ευαισθητοποιημένοι στα της οικολογίας έβαζαν σε μπουκάλι και πετούσαν στα σκουπίδια το χρησιμοποιημένο έλαιο, ωστόσο αυτό δεν ενδείκνυται, καθώς, όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές. Αυτό βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν συχνά στους σκουπιδότοπους. Επίσης αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφορείς. Πλέον υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης του μαγειρικού λαδιού στη χώρα μας και με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών. Η ανακύκλωση γίνεται είτε μαζικά, πηγαίνοντας σε σημεία όπου υπάρχουν οι ανάλογοι κάδοι, είτε ατομικά. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, η οποία θα εγκαταστήσει δωρεάν δοχείο ανακύκλωσης στην πολυκατοικία σας και κάθε φορά που θα γεμίζει, θα έρχεται υπάλληλος και θα το αδειάζει.

Ποιο λάδι ανακυκλώνεται

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο) και ελαιόλαδο. Τα μηχανέλαια (ορυκτά λιπαντικά) υποβάλλονται σε διαφορετική διαδικασία και δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τα λάδια φυτικής προέλευσης. Στην Ελλάδα, αν και η παραγωγή βιοντίζελ βρίσκεται στα σπάργανα, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες εκμετάλλευσης των τηγανέλαιων. Ένα μικρό ποσοστό καταλήγει στα διυλιστήρια, αναμειγνύεται με το ντίζελ κίνησης και διατίθεται από το υπάρχον κανάλι διανομής. Το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπει την κάλυψη του μείγματος καυσίμου για τις μεταφορές με 10% ανανεώσιμα καύσιμα ως το έτος 2020. Κινητικότητα παρατηρείται και σε αρκετούς δήμους, οι οποίοι σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα ή ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τα τηγανέλαια. Απορριμματοφόρα, εκσκαφικά και πυροσβεστικά μηχανήματα, τρακτέρ κινούνται με τηγανέλαια, ενώ, όταν η παραγωγή αυξηθεί, σχεδιάζεται το βιοντίζελ να χρησιμοποιηθεί και για τη θέρμανση σχολείων, που τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης δεν θερμαίνονται καθόλου ή θερμαίνονται ελάχιστα κι αυτό αν βάλουν χρήματα οι γονείς των μαθητών. Το μειονέκτημα είναι ότι η ανακύκλωση των ελαίων δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα γνωστή διαδικασία, οπότε οι δήμοι ή τα ιδρύματα που θέλουν να προχωρήσουν στην επεξεργασία τους δεν έχουν σταθερή ποσότητα πρώτης ύλης.

Λιγότεροι ρύποι

Η επεξεργασία των χρησιμοποιημένων ελαίων έχει διπλή ωφέλεια για το περιβάλλον. Το βιοντίζελ που παράγεται δεν είναι τοξικό και οι εκπομπές του σε σύγκριση με το συμβατικό ντίζελ ή με τα ορυκτέλαια είναι μειωμένες κατά 30% με 40% όσον αφορά το διοξείδιο του άνθρακα και σχεδόν μηδενικές σε μόλυβδο και θείο. Επιπλέον, με τη χρήση των τηγανέλαιων ως καυσίμων μειώνεται η χρήση των ορυκτών καυσίμων και των λιπαντικών που εισάγουμε.

cooking_oil_img

Εταιρείες ανακύκλωσης

Εάν ο δήμος σας δεν έχει πρόγραμμα ανακύκλωσης μπορείτε να αποταθείτε σε εταιρείες. Μερικές από αυτές είναι οι:

Revive

Collect Oil

Euro-Recycling

Spider

Επίσης, αρκετά καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν ειδικούς κάδους συλλογής χρησιμοποιημένων ελαίων σε συνεργασία με τη Revive, η οποία για κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνουμε δωρίζει 3 λεπτά (0,03 €) στη μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.