Η Μαφάλντα γιορτάζει
Σεπτέμβριος 29, 2015
Πάμε σινεμά
Οκτώβριος 1, 2015

Αντισυμβατικά βραβεία για περίεργα πειράματα

Ακολουθούν αντισυμβατικές μεθόδους και διεξάγουν αντισυμβατικά πειράματα. Τους αξίζουν τα ανάλογα βραβεία. Κάθε χρόνο, στις αρχές του φθινοπώρου δίνονται τα Ig Nobel σε δέκα ασυνήθιστα ή «ασήμαντα» επιτεύγματα.

12062384_520876064735090_1883334104_o

Σκοπός αυτών των βραβείων είναι «να τιμήσουν επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τον κόσμο να γελάσει και μετά τον κάνουν να σκεφτεί». Εμπεριέχουν το στοιχείο του σαρκασμού, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουν να τονίσουν ότι οι προσπάθειες ακόμη και για τα πιο παράδοξα πράγματα μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη γνώση.

Τα φετινά βραβεία που δόθηκαν την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στο Harvard’s Sanders Theatre:

Χημείας: Σε ομάδα ερευνητών που επινόησαν μια χημική συνταγή για να ξε-βράσουν μερικώς ένα αβγό.

Φυσικής: Σε ομάδα ερευνητών που εξέτασαν τη βιολογική αρχή ότι σχεδόν όλα τα θηλαστικά αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους σε 21

δευτερόλεπτα (συν-πλην 13 δευτερόλεπτα!).

ηε

Λογοτεχνίας: Σε ομάδα ερευνητών που ανακάλυψε ότι η λέξη «huh?» (ή οι αντίστοιχές της, στα ελληνικά «ε;») φαίνεται ότι υπάρχει σε κάθε γλώσσα – και για το ότι δεν ήταν εντελώς σίγουροι (οι ερευνητές) για ποιον λόγο υπάρχει.

Διοίκησης: Σε ερευνητές που ανακάλυψαν ότι πολλά διευθυντικά στελέχη αναπτύσσουν στην παιδική ηλικία μια τάση να παίρνουν ρίσκα, όταν βιώνουν φυσικές καταστροφές (σεισμοί, τσουνάμι, εκρήξεις ηφαιστείων κ.ά.) που γι’ αυτούς δεν είχαν καμία προσωπική επίπτωση.

Οικονομίας: Στη Μητροπολιτική Αστυνομία της Μπανγκόκ επειδή προσφέρθηκε να πληρώνει περισσότερα χρήματα στους αστυνομικούς, για να μη δέχονται δωροδοκία.

Ιατρικής: Σε δύο ομάδες ερευνητών για πειράματα προκειμένου να μελετηθούν τα βιοϊατρικά οφέλη ή οι βιοϊατρικές συνέπειες του έντονου φιλιού (και άλλων ιδιαίτερων διαπροσωπικών δραστηριοτήτων).

Μαθηματικών: Σε δύο επιστήμονες που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μαθηματικές τεχνικές για να εξηγήσουν αν και πώς ο Moulay Ismael the Bloodthirsty, the Sharifan Emperor of Morocco κατάφερε κατά την περίοδο 1697-1727 να αποκτήσει 888 παιδιά.

Βιολογίας: Σε ομάδα ερευνητών που παρατήρησε ότι όταν κολλάς μια ράβδο στο πίσω μέρος μιας κότας, τότε η κότα περπατάει με τρόπο που θεωρείται ότι μοιάζει με αυτόν που περπατούσαν οι δεινόσαυροι.

Διαγνωστικής Ιατρικής: Σε ομάδα ερευνητών που διαπίστωσαν ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να διαγνωστεί με εξαιρετική ακρίβεια με βάση τον πόνο που νιώθει ο ασθενής όταν περνάει πάνω από σαμαράκια.

Φυσιολογίας και εντομολογίας: Σε δύο ερευνητές χωριστά. Στον έναν γιατί δημιούργησε έναν δείκτη πόνου (φέρει το όνομά του), ο οποίος δείχνει το μέγεθος του πόνου ανάλογα με το έντομο που τσιμπάει έναν άνθρωπο, και στον δεύτερο γιατί με προσοχή άφησε να τον τσιμπήσουν μέλισσες σε 25 σημεία του σώματός του, προκειμένου να μάθει ποια πονούν λιγότερο (το κρανίο, η άκρη του μεσαίου δάχτυλου του ποδιού και το πάνω μέρος του χεριού) και ποια περισσότερο (τα ρουθούνια, το άνω χείλος και το πέος).

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Στο παρελθόν βραβεία είχαν δοθεί για τη μέτρηση της τριβής μεταξύ παπουτσιού και μπανάνας και μπανάνας και εδάφους, όταν κάποιος την πατάει, για την προσπάθεια να καταλάβει ένας επιστήμονας τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου που βλέπει τη μορφή του Ιησού σε ένα τοστ, για τη λεπτομερή καταγραφή στοιχείων που αποδεικνύουν ότι όταν ένας σκύλος αφοδεύει ή ουρεί, προτιμάει να ευθυγραμμίζει το σώμα του με τους γεωμαγνητικούς άξονες της Γης από Βορρά προς Νότο κ.λπ.! Αξίζει να σημειωθεί το βραβείο Ειρήνης που δόθηκε το 2013 στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και στην αστυνομία της χώρας, στον πρώτο γιατί κατέστησε παράνομο για έναν συγκεκριμένο μονόχειρα να χειροκροτεί και στη δεύτερη γιατί τον συνέλαβε…

Τα βραβεία δίνονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1991, είναι δημιούργημα του Marc Abrahams, εκδότη και συνιδρυτή του περιοδικού «Annals of Improbable Research» και το όνομά τους είναι ένα λογοπαίγνιο από τις λέξεις ignoble (χυδαίος, πρόστυχος, ευτελής) και Nobel Prize. Πού υπάρχει ευτέλεια στο να πειραματίζεσαι με το ότι η παρουσία ανθρώπων φαίνεται να διεγείρει σεξουαλικά τις στρουθοκαμήλους ή στο να υποστηρίζεις ότι οι μαύρες τρύπες πληρούν όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να είναι η ακριβής τοποθεσία της κόλασης, δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Πάντως το 2010 ο sir Andre Geim κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά του πάνω στο γραφένιο (μονό φύλλο γραφίτη), αλλά αυτό που κάνει την περίπτωσή του ιδιαίτερη είναι ότι είναι ο μόνος επιστήμονας που έχει λάβει και Ig Nobel (για τη μαγνητική ανύψωση ενός ζωντανού βατράχου το 2000).

Μπέσσυ Σοφογιάννη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *