Βιντάλ Χερέρα, η φίρμα των νεκροψιών
Νοέμβριος 14, 2015
Όψεις του Φανταστικού 2015-16
Νοέμβριος 16, 2015

«Όχι» στο κρέας στα κάρβουνα!

Ο καιρός είναι ακόμη καλός, οι παρέες μαζεύονται σε σπίτια και κάθε λογής ταβέρνες (σήμερα αρχίζει η νηστεία για τα Χριστούγεννα, όμως αυτό ουδόλως φαίνεται να μας απασχολεί) και το κρέας στα κάρβουνα είναι το κύριο πιάτο στο μενού των περισσοτέρων. Προφανώς όχι η ενδεδειγμένη επιλογή, καθώς νέα επιστημονική μελέτη συσχετίζει την κατανάλωσή του με τον καρκίνο στους νεφρούς… Φυσικά δεν είναι η πρώτη, αλλά έρχεται να προστεθεί στις πολλές που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια.

kammena

Η διατροφή που είναι πλούσια σε κρέατα αυξάνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος (είναι ο 12ος πιο συχνός στον κόσμο μαζί με τον καρκίνο του παγκρέατος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου), ιδίως αν το κρέας μαγειρεύεται σε δυνατή φωτιά ή σε υψηλή θερμοκρασία (ψησταριά, τηγάνισμα με ελάχιστο λάδι κ.ά.), σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις στο DNA τους. Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Στέφανι Μελκόνιαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση για θέματα καρκίνου «Cancer», ανέλυσαν στοιχεία από 659 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και 699 υγιείς, συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο τόσο όσον αφορά την αυξημένη κατανάλωση κρέατος όσο και όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος. Οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατανάλωναν περισσότερο κόκκινα και λευκά κρέατα σε σχέση με τους υγιείς. Επιπλέον, είχαν προτίμηση στο μπάρμπεκιου και στα τηγανισμένα.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ρόλο παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες, καθώς όσοι είχαν μετάλλαξη στο γονίδιο ITPR2 (έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών) ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες από τις διατροφικές συνήθειές τους.

Οι ερευνητές συνιστούν μικρότερη κατανάλωση κρέατος και αποφυγή κατανάλωσης κρεάτων που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από φλόγες σε ανοιχτό χώρο. Ιδιαίτερα, συνέστησαν να αποφεύγει κανείς να τρώει κρέατα καρβουνιασμένα από το πολύ ψήσιμο, αφού αυτά είναι δυνητικά πιο καρκινογόνα. Επειδή οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την αποβολή πολλών τοξινών από το σώμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου εξαιτίας της προσπάθειάς τους να μας απαλλάξουν από τις καρκινογόνες ουσίες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.