Συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ η Στεφανίδη
Φεβρουάριος 21, 2016
Υπάλληλος καφέ έμαθε τη νοηματική για κωφό πελάτη της
Φεβρουάριος 23, 2016

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων

Ψηφίστηκε το Σάββατο 20/02/2016 το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» με το οποίο αποκτούν δωρεάν περίθαλψη οι ανασφάλιστοι πολίτες. Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στο νομοσχέδιο, έχουν πλέον το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται στους ανασφάλιστους μέσω των νοσοκομείων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας ΝΠΙΔ, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νοσοκομείων, των Δημοτικών Ιατρείων, καθώς και μέσω των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.

Η φαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχεται από τα συμβεβλημένα µε τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία. Οι ανασφάλιστοι θα έχουν το ίδιο ποσοστό συμμετοχής με τους ασφαλισμένους στα φάρμακα. Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) θα παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες, ελληνικής καταγωγής ομογενείς, οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) όλων των προαναφερόμενων. Επίσης οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων της χώρας και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), οι οποίοι έχουν απολέσει τις ασφαλιστικές καλύψεις τους λόγω οφειλών και δεν δικαιούνται παροχές υγείας. Δωρεάν περίθαλψη δικαιούνται, επίσης, άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, άτομα που φιλοξενούνται σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, κρατούμενοι σε φυλακές, άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Για την παροχή των υπηρεσιών απαιτείται η κατοχή από αυτούς αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τους ανασφάλιστους λόγω χρεών. Για αυτούς, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, με την οποία θα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης καθώς και ενδεχόμενη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη βάσει οικονομικών κριτηρίων.

Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται ωστόσο καμία αναφορά στον τρόπο που θα καλύπτονται (εάν καλύπτονται) οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων. Το κόστος αναμένεται να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει να λάβει για τον σκοπό αυτό επιπλέον χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ, ποσό που μάλλον είναι πολύ μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τελικός αριθμός των ανασφάλιστων ξεπερνά κατά πολύ τους 2.500.000 με 3.000.000 που αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.