Ιάπωνες αναστέλλουν την απώλεια όρασης με πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα
Μάρτιος 19, 2017
Καμπάνια που σώζει ζωές
Απρίλιος 20, 2017

Το GPS αδρανοποιεί τον εγκέφαλο

Χάνεται η ικανότητα προσανατολισμού!

Πριν από τα κινητά θυμόμασταν πάρα πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς απέξω. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε να απομνημονεύσουμε πολλούς αριθμούς. Έχουμε επαναπαυτεί, επειδή ξέρουμε ότι μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα τον αριθμό που θέλουμε στη μνήμη του κινητού ή του σταθερού τηλεφώνου μας.

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι συμβαίνει και σε ό,τι αφορά την ικανότητα προσανατολισμού όταν οδηγούμε. Το GPS έγινε ο απαραίτητος βοηθός στην οδήγηση, αφού ευγενέστατα -αντίθετα από τον συνοδηγό συνήθως- μας καθοδηγεί, μας προτείνει εναλλακτικές διαδρομές και μας γλιτώνει από ταλαιπωρία λόγω κλειστών δρόμων κ.λπ.

Όμως στη σύσταση να κλείνουμε πού και πού το GPS μας καταλήγει νέα βρετανική μελέτη, αφού αποκαλύπτει ότι όσο πιο συχνά χρησιμοποιούμε το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης τόσο περισσότερο εξασθενεί το «εσωτερικό» GPS του εγκεφάλου μας! Σύμφωνα με την έρευνα η συχνή χρήση της δορυφορικής πλοήγησης έχει ως αποτέλεσμα να αδρανούν περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία των εναλλακτικών διαδρομών. Εφόσον η χρήση του GPS επεκταθεί, οι άνθρωποι θα γίνονται όλο και πιο ανίκανοι να βρίσκουν μόνοι τους τον δρόμο τους. Αυτό σε γενικές γραμμές λένε οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Ούγκο Σπίερς του τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 24 εθελοντές, που κλήθηκαν να κάνουν εικονικές διαδρομές σε μια προσομοίωση του Σόχο στο κέντρο του Λονδίνου. Ταυτόχρονα οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τον εγκέφαλό τους με τεχνικές απεικόνισης. Όταν οι εθελοντές πλοηγούνταν στο Σόχο με τις δικές τους δυνάμεις, ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα, ενώ όταν πορεύονταν ακολουθώντας τις έξωθεν εντολές του GPS οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές αδρανούσαν.

Παλαιότερη βρετανική μελέτη είχε δείξει ότι ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου των ταξιτζήδων του Λονδίνου μεγαλώνει όσο απομνημονεύουν τους δρόμους. Επομένως αυτό που υποψιάζονται ή φοβούνται όσοι νιώθουν ότι εξαρτώνται από το «έξυπνο» κινητό τους, ότι δηλαδή είναι ο δεύτερος εγκέφαλός τους, επιβεβαιώνεται από την επιστήμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.