Ποιοι ταξιδεύουν με το Όριεντ Εξπρές
Αύγουστος 26, 2017
Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Μυκόνου
Σεπτέμβριος 2, 2017

Το αρχείο και η βιβλιοθήκη του Κριαρά διαθέσιμα online

Το κληροδότημα του πανεπιστημιακού

Ο Εμμανουήλ Κριαράς «έφυγε» στα 108 του. Έως το τέλος της ζωής του εργαζόταν, γιατί «οι άνθρωποι που δεν έχουν τι να κάνουν, μαραίνονται», όπως είχε πει σε συνέντευξή του. Και το έργο της ζωής του το κληροδότησε σε όλους μας. Χιλιάδες τόμοι της βιβλιοθήκης του και το αρχείο του είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται μέσω του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Ιστότοπος Εμμανουήλ Κριαρά του ινστιτούτου υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Τρεις χώροι φιλοξενούν τους 11.314 τόμους (6.905 τίτλοι) της βιβλιοθήκης Κριαρά. Βιβλία φιλολογικού-γλωσσολογικού ενδιαφέροντος (1.390 τίτλοι, 1.577 τόμοι) παρέμειναν στο ΙΝΣ του ΑΠΘ. Βιβλία ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος (4.579 τίτλοι, 7.806 τόμοι) ενσωματώθηκαν στη συλλογή της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος (936 τίτλοι, 1.931 τόμοι) παραχωρήθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα εκτεθούν σε ειδικό τμήμα που θα φέρει το όνομα «Βιβλιοθήκη Εμμανουήλ Κριαρά», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος.

Μέσω του ιστότοπου, ο χρήστης μπορεί να έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων που ο Κριαράς είχε στη βιβλιοθήκη του, να κάνει σχετικές αναζητήσεις, να εντοπίσει το βιβλίο που τον ενδιαφέρει και το σημείο όπου βρίσκεται και να βρει πληροφορίες γι’ αυτό. Ο Εμμ. Κριαράς κληροδότησε στο ινστιτούτο χειρόγραφα τελειωμένων και ατελείωτων μελετών του, κλασέρ με φωτοαντίγραφα μικρών μελετημάτων του και κλασέρ με φωτοαντίγραφα κρίσεων για το έργο του. Το τμήμα του αρχείου του που παραδόθηκε στη δημοσιότητα περιέχει κείμενα των τελευταίων δύο κατηγοριών. Αποτελείται από εννέα ντοσιέ και δύο βιβλία-τα οποία περιέχουν κρίσεις για το «Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας», τα οποία ψηφιοποιήθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.