Σκέψεις με χρώμα
Οκτώβριος 28, 2015
Πάμε σινεμά
Οκτώβριος 29, 2015

Τι μπορούν οι βιβλιοθήκες (ακόμη) να κάνουν

Από τα πολλά ιδρύματα που πάσχουν από την αλλαγή από την αναλογική στην ψηφιακή πραγματικότητα, λίγα υποφέρουν όσο το θεμέλιο του πολιτισμού μας, η δημόσια βιβλιοθήκη. Οι προϋπολογισμοί στραγγαλίζονται από κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις. Ακόμη και οι καλύτερες βιβλιοθήκες μειώνουν το προσωπικό τους και τις ώρες λειτουργίας τους. Τα γραφεία πληροφοριών τους φαινομενικά έχουν αντικατασταθεί από την Google, οι εγκυκλοπαίδειές τους σκονίζονται. 

Πλέον, όλες οι πληροφορίες του κόσμου έρχονται σε εμάς στις οθόνες μας (στον υπολογιστή στο γραφείο, τσέπης, χειρός, γυαλιά) και ουδείς πάει με την καρτέλα της βιβλιοθήκης στο χέρι για να βρει σε ένα φθαρμένο βιβλίο ό,τι χρειάζεται για τη δουλειά του, την έρευνά του ή απλώς για την ευχαρίστησή του. Έτσι είναι πια η βιβλιοθήκη, αναχρονιστική όπως και το δισκάδικο, ο τηλεφωνικός θάλαμος κ.λπ. Η πιο δημοφιλής υπηρεσία σε ορισμένες βιβλιοθήκες έχει γίνει η δωρεάν πρόσβαση στο Internet. Οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για έναν υπολογιστή στον οποίο θα τους αφήσουμε να παίξουν πασιέντζα και Minecraft, με τους βιβλιοθηκονόμους να προσφέρουν μέχρι και καφέ.  Κανείς όμως δεν θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένος με μια κατάσταση που καθιστά τη δημόσια βιβλιοθήκη ένα wannabe Starbucks.

Στο νέο βιβλίο του «BiblioTech», ο John Palfrey μάς υπενθυμίζει ότι η βιβλιοθήκη είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος για τη συλλογή και την ανταλλαγή γνώσεων, δίνει φυσική μορφή στην αρχή ότι η πρόσβαση του κοινού στη γνώση αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας. «Η βιβλιοθήκη παραμένει ένας ιερός τόπος για τον κόσμο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.