Γίγαντες παντός καιρού
Σεπτέμβριος 20, 2015
Οι ταινίες της εβδομάδας
Σεπτέμβριος 24, 2015

Τα παιδιά πάντα πρώτα*

Ο συγγραφέας του «Πίτερ Παν» κληροδότησε τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του στο Great Ormond Street Hospital

 

Άλλη μία κινηματογραφική εκδοχή του αγαπημένου ήρωα των αγοριών που δεν μεγαλώνουν ποτέ πήρε τον δρόμο για τις αίθουσες. Ο Πίτερ Παν είναι και πάλι εδώ και είναι ιδανική ευκαιρία να δούμε πώς ο ήρωας που εμπνεύστηκε ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι την αγάπη που πήρε από τα παιδιά την επιστρέφει στα παιδιά και μάλιστα σε όσα την έχουν περισσότερο ανάγκη: αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

untitled

Ο Τζέιμς Μάθιου Μπάρι από το 1929 πρόσφερε τα πνευματικά δικαιώματα του «Πίτερ Παν» στο Great Ormond Street Hospital, το ακουστό νοσοκομείο παίδων του Λονδίνου. Η κίνησή του επισημοποιήθηκε με τον θάνατό του το 1937 μέσω της διαθήκης του. Επί πενήντα χρόνια το νοσοκομείο εισέπραττε τα χρήματα που αναλογούσαν από κάθε ανέβασμα του έργου, από τις κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές και φυσικά από τις πωλήσεις του βιβλίου. Η παγκόσμια απήχηση του παραμυθιού έφερνε χρήματα, τα οποία ξοδεύονταν για την ενίσχυση του θεραπευτικού και ερευνητικού έργου του Great Ormond Street Hospital. Ο Μπάρι είχε ζητήσει να μην πάψουν να ισχύουν τα δικαιώματα, αλλά ο νόμος είναι νόμος. Το 1987 έληγε η 50ετής περίοδος της ισχύος των πνευματικών δικαιωμάτων και πρώτος και καλύτερος ο κολοσσός Disney έσπευσε να επωφεληθεί ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να γυρίσει ταινία το αγαπημένο παραμύθι.

Η λύση ήταν μία: έπρεπε να αλλάξει η νομοθεσία. Μόνο έτσι θα εκπληρωνόταν η επιθυμία του συγγραφέα και δεν θα έχανε το νοσοκομείο αυτήν την πολύτιμη πηγή εσόδων. Ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας Τζέιμς Κάλαχαν (1976-1979) παρακινήθηκε από τη σύζυγό του Όντρεϊ (ήταν πρόεδρος του νοσοκομείου από το 1969 έως το 1982) για το θέμα και εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο την ψήφιση νόμου προκειμένου τα πνευματικά δικαιώματα του «Πίτερ Παν» να συνεχίσουν εις το διηνεκές να διατίθενται στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα και το παραμύθι είχε καλό τέλος.

gosg

Η σχέση του βιβλίου με το νοσοκομείο αποτέλεσε μάλιστα μέρος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Παιδιά που νοσηλεύονταν στο Great Ormond Street Hospital, προσωπικό του και… 320 νοσοκομειακά κρεβάτια παρέλασαν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο και ο συνδυασμός αυτός συγκίνησε εκατομμύρια θεατές και τίμησε τον άνθρωπο που, αν και δεν απέκτησε δικά του παιδιά, τα αγάπησε πολύ, τα φρόντισε όσο μπορούσε και τα έβαλε στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού.

* «Τα παιδιά πάντα πρώτα» είναι το μότο του Great Ormond Street Hospital.

Η Disney και οι άλλοι

* Η Disney πλήρωσε τα δικαιώματα στο νοσοκομείο το 1939 και το animation φιλμ της βγήκε το 1953.

* Η εταιρεία πλήρωσε και για την ταινία «Return to Netherland» (2002).

* Οι ταινίες «Tinker Bell» είναι spin-off από την πρωτότυπη ιστορία, οπότε δεν εμπίπτουν στον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων του «Πίτερ Παν».

* Εκτός από τις ταινίες της Disney έχει γυριστεί μία βωβή ταινία το 1924, όταν ήταν εν ζωή ο συγγραφέας, το 2003 από την Columbia Pictures και το «Hook» του Σπίλμπεργκ με τον αξέχαστο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Και για τούτες πληρώθηκαν στο νοσοκομείο πνευματικά δικαιώματα.

* Αντίθετα η ταινία «Finding Netherland» με τον Τζόνι Ντεπ και την Κέιτ Γουίνσλετ αφορούσε την προσωπική ζωή του συγγραφέα και όχι τον «Πίτερ Παν», οπότε δεν ίσχυαν τα πνευματικά δικαιώματα (εκτός από ένα ποσό για τη χρησιμοποίηση αποσπασμάτων του βιβλίου).

Η καινούργια ταινία «Pan» με τον Χιου Τζάκμαν είναι πρίκουελ, επομένως η Warner δεν κατέβαλε χρήματα στο Great Ormond Street Hospital.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *