Οι ταινίες της εβδομάδας
Σεπτέμβριος 4, 2015
Πάμε σινεμά
Σεπτέμβριος 10, 2015

Συκώτι για δύναμη και απόλαυση

Το συκώτι είναι ένα παρεξηγημένο φαγητό. Η περίεργη μυρωδιά του και η κακή συνήθεια να το παραψήνουμε κάνοντάς το σαν σόλα παπουτσιού δεν το κατέτασσαν στα αγαπημένα γεύματά μας. Μεγάλο λάθος, ειδικά αν αναλογιστούμε πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α, η οποία μάλιστα απορροφάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, και σε σίδηρο συντελεί σε μια ισορροπημένη δίαιτα.

Προσωπικά ήμουν τυχερή, γιατί οι δικοί μου ήξεραν πώς να μαγειρέψουν καλά το μοσχαρίσιο συκώτι. Δύο είναι τα μυστικά: το μαρινάρισμα σε γάλα και το ψήσιμο. Για κάποιο λόγο το γάλα εξουδετερώνει την έντονη μυρωδιά και το συκώτι μένει πιο μαλακό, συνεπώς είναι ένα στάδιο που δεν συστήνω να παραλείψετε. Επίσης, καλό είναι, πέρα από την εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπνέει ο κρεοπώλης σας, να ξέρει να κόψει το συκώτι σε ωραίες, λεπτές φέτες, ώστε να είναι πιο εύκολο το ψήσιμό του.

Υλικά

Μοσχαρίσιο συκώτι σε φέτες

Αλάτι, πιπέρι και πάπρικα

Ελαιόλαδο

Γάλα για το μαρινάρισμα

Στην πράξη

Πλένουμε το συκώτι και το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο με το γάλα. Το αφήνουμε στο ψυγείο μισή έως μία ώρα. Το βγάζουμε από το ψυγείο, πετάμε το γάλα και στεγνώνουμε το συκώτι με χαρτί (δεν το ξεπλένουμε με νερό). Το πασπαλίζουμε με μπόλικη γλυκιά πάπρικα και το αφήνουμε μερικά λεπτά στην άκρη.

CIMG2179

Ζεσταίνουμε το τηγάνι ή το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Ακουμπάμε προσεκτικά τις φέτες, ώστε να μη σκεπάζει η μία την άλλη (αναλόγως πόσο συκώτι θέλουμε να φτιάξουμε μπορούμε να το κάνουμε σε δόσεις). Ψήνουμε το συκώτι και ανά ένα λεπτό το γυρίζουμε προσεκτικά με λαβίδα, δεν θέλουμε να το τρυπήσουμε.

CIMG2180

Αν είναι περίπου ένα εκατοστό η φέτα δεν χρειάζεται παραπάνω από πέντε λεπτά. Αναλόγως το πάχος και το γούστο μας ψήνουμε ίσως δυο λεπτά παραπάνω (μετά το δεύτερο γύρισμα χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς). Σκοπός είναι να μείνει ζουμερό και όχι να φάμε ένα πράγμα στεγνό, χωρίς γεύση και με μυρωδιά καμένου.

Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά το ακουμπάμε σε ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Ιδανικά, τρώμε τηγανητές πατάτες και βάζουμε στο πιάτο μας μαγιονέζα. Εμείς το τρώμε με λίγη ντομάτα (βοηθά και στην απορρόφηση του σιδήρου) και με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Bon appétit

 

 

 

2 Comments

  1. Ο/Η Alien λέει:

    Χμμμμ ενδιαφέρουσα version…22 χρόνια μαγείρισσα και έτσι δε τό’ χω φτιάξει ποτέ…πάντως μου «μυρίζει» πετυχημένη συνταγή 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.