Λίγη ομορφιά από μακριά
Οκτώβριος 31, 2015
Άσχημα νέα για τους χορτοφάγους: έρευνα δείχνει ότι τα φυτά «ακούνε» καθώς τα τρώμε!
Νοεμβρίου 2, 2015

Σπετσοφάι (χωρίς άλλα λόγια)

Πιπεριές μες στον χειμώνα δεν είναι ό,τι πιο λογικό, ειδικά αν έχουμε -και σωστά- επιλέξει να τρώμε μόνο πράγματα στην εποχή τους. Αλλά είναι μεγάλος ο πειρασμός, γιατί δεν μιλάμε για ένα απλό πιάτο, μιλάμε για το ορμώμενο εκ Πηλίου σπετσοφάι (ή σπετζοφάι). Μη σας πω ότι εμένα μου αρέσει ακόμη περισσότερο τώρα με το κρύο και με την έννοια του κυρίως πιάτου, παρά το καλοκαίρι ως μεζές.

Αν βρείτε ωραία λουκάνικα, είναι εγγυημένα ένα πολύ νόστιμο φαγητό. Και πάλι οι παραλλαγές είναι πολλές, ανάλογα με το γούστο και τις προμήθειες καθενός. Άλλοι βάζουν ποικιλία πιπεριών, άλλοι βάζουν και μελιτζάνα, άλλοι ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη σάλτσα ντομάτας. Προσωπικά το κρατάω όσο πιο απλό γίνεται – και δεν το μετανιώνω, διότι ούτως ή άλλως η γεύση του είναι πολύ πλούσια. Μου αρέσει να έχει χρώμα, οπότε βάζω πράσινες, κόκκινες και κίτρινες πιπεριές. Μπορείτε να βάλετε και πιπεριές Φλωρίνης και, αν σας αρέσουν τα πολύ πικάντικα, πιπεριές τσίλι.

Υλικά

(κατά προσέγγιση, ανάλογα αν θα το σερβίρετε ως κυρίως πιάτο -για τέσσερα άτομα- ή με άλλα μεζεδάκια)

Χωριάτικα λουκάνικα (υπολογίστε 100 γρ. ανά άτομο)

1 κρεμμύδι ξερό

3 πράσινες πιπεριές

3 κόκκινες πιπεριές

3 κίτρινες πιπεριές

3-4 μεσαίου μεγέθους ντομάτες ή μία κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα

1 κουτ. του γλυκού πελτέ ντομάτας

4 κουτ. ελαιόλαδο

Μισό φλ. κόκκινο κρασί

Αλάτι και πιπέρι

ΣΠΕΤΣΟΦΑΙ

Στην πράξη

Κόβετε τις πιπεριές σε κομμάτια ωραίας μπουκιάς και τα λουκάνικα σε ροδέλες 3 εκατοστών. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και περάστε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες από το μούλτι. Σε ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι βάλτε δύο κουταλιές λάδι και σοτάρετε τις πιπεριές (είναι ωραία να καψαλιστούν λίγο). Τις βγάζετε από το σκεύος και βάζετε τα λουκάνικα. Τα τσιγαρίζετε περίπου πέντε λεπτά, να φύγει το πολύ λίπος και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Σειρά έχει η σάλτσα. Σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέτετε την ντομάτα. Ξύστε τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσει ό,τι έχει μείνει από το σοτάρισμα. Μόλις πήξει ελαφρά προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον πελτέ. Διαλύετε καλά και ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε να βράσει τρία τέσσερα λεπτά. Επιστρέψτε τα λουκάνικα και τις πιπεριές στο σκεύος και ανακατέψτε. Προσθέστε λίγο ζεστό νερό και αφήστε το φαγητό να βράσει περίπου 20 λεπτά. Σκοπός είναι οι πιπεριές να κρατάνε ευχάριστα στο δόντι και τα λουκάνικα να είναι μαλακά και ζουμερά. Δοκιμάστε και βάλτε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Ωραίο ψωμί (ωραίο, όχι αυτά τα απαράδεκτα που πουλάνε τα περισσότερα πρατήρια άρτου), καλό τυρί, για παράδειγμα, κεφαλοτύρι και κρασάκι. Τι άλλο να θέλετε από το γεύμα σας; Μπορείτε να το σερβίρετε επίσης με ρύζι ή ακόμη και με τηγανητές πατάτες (για έξτρα απόλαυση αλλά και επιβάρυνση στις θερμίδες).

Bon appétit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.