Γράμματα στην Έλλη – Γιάννης Μηλιάδης
Δεκέμβριος 18, 2018
Η βία κατά των γυναικών στην Τουρκία
Φεβρουάριος 16, 2019

Σε είδα – βιβλιογνωσία

«Σε είδα» της Κλερ Μάκιντος. Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Βάσια Τζανακάρη

Η ιστορία είναι δυνατή και μένει μαζί σου για καιρό αφότου τελειώσεις το βιβλίο.Για παράδειγμα, μπαίνοντας ένα μεσημέρι στο μετρό και πηγαίνοντας όπως πάντα σε συγκεκριμένο σημείο της αποβάθρας,επηρεασμένη από το βιβλίο σκεφτόμουν ότι κάποιος μπορεί να με παρακολουθεί,όπως και την ηρωίδα, τη Ζόι Ουόκερ.

Η ιδέα της Κλερ Μάκιντος θεωρητικά είναι τραβηγμένη, αλλά μπορεί να σταθεί, αν αναλογιστούμε τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για το χρήμα και πόσο λίγο εν τέλει υπολογίζει τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Θεωρούμε δεδομένο ότι η καθημερινότητά μας είναι δική μας υπόθεση. Οι λεπτομέρειες των διαδρομών που κάνουμε από το σπίτι στη δουλειά και το αντίστροφο δεν αφορούν κανέναν. Ή μήπως όχι; Εντελώς τυχαία η Ζόι συνειδητοποιεί ότι είναι δυνάμει θύμα κάποιου που έχει πληρώσει για να μάθει το ακριβές καθημερινό δρομολόγιό της. Η τεχνολογία γίνεται συνεργός στο έγκλημα, είναι διαρκώς παρούσα – ευτυχώς και για να βοηθήσει τους καλούς.

Καθώς προχωρεί η ιστορία, η Ζόι συνειδητοποιεί ότι δεν είναι εύκολο να εμπιστευτεί κανέναν. Ο σύντροφός της τής είπε ψέματα για τη δουλειά του, το αφεντικό της δεν την έχει ενημερώσει ότι έχει εγκαταστήσει κάμερες στο γραφείο, ακόμη και τα τα παιδιά της και την καλύτερη φίλη της δεν τους γνωρίζει τόσο καλά όσο πίστευε. Και τελικά δεν είναι μοναδικό κίνητρο το χρήμα. Η ζήλια και ο θυμός παίζουν κομβικό ρόλο.

Στο δεύτερο βιβλίο της πρώην αστυνομικού Κλερ Μάκιντος η κεντρική ηρωίδα της είναι κάπως αφελής και ίσως σε κάποια σημεία κάπως εκνευριστική (αντίθετα η ηρωίδα στο πρώτο βιβλίο της Μάκιντος ήταν εξαιρετικά συμπαθής). Επίσης η αστυνομικός που δουλεύσει στην υπόθεση καταντά εκνευριστική με τις εμμονές της και μόνο στο κομμάτι της αστυνομικής έρευνας μού φάνηκε ενδιαφέρουσα. Και οι τελευταίες σελίδες με δίχασαν, γιατί (ακολουθεί spoiler) μου αρέσει ο κακός να μη μένει ατιμώρητος, δεν μπορώ να σκέφτομαι ότι τη γλίτωσε. Αλλά συνολικά είναι ένα καλοδουλεμένο ψυχολογικό θρίλερ, που οι φαν του είδους θα απολαύσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *