Pulp Fiction: Η επέτειος της ημέρας
Μάιος 23, 2016
Γεννητούρια στο Magic Garden
Μάιος 26, 2016

Προστατεύουμε τις χελώνες

Στις 23 Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας. Ας κάνουμε τη γνωριμία με τη χελώνα με λίγη ελληνική μυθολογία: Η Νύμφη Χελώνη βαρέθηκε να παραστεί στον γάμο του Δία και της Ήρας, οπότε για τιμωρία τη μεταμόρφωσαν στο ζώο χελώνα. Αλλά και σαν χελώνα βασανίζεται. Αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Έτσι, από τις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε μέσω της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Χελώνας η προσπάθεια να αναδειχθούν τα προβλήματα του είδους και να βρεθούν λύσεις για τη σωτηρία του.

XELONA

Στη χώρα μας τα φώτα της δημοσιότητας τραβούν οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα καρέτα, καθώς εδώ ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου, ο οποίος βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ μάς δίνει μερικές συμβουλές ώστε να προστατεύσουμε τη θαλάσσια χελώνα:

1. Ελαττώστε τη χρήση πλαστικού

Ελαττώνοντας τις ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν στις θάλασσές μας, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των θαλάσσιων χελωνών που πεθαίνουν επειδή καταπίνουν πλαστικές σακούλες κ.λπ. Πηγαίνετε στην αγορά με τη δική σας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ή δίχτυ και μην επιλέγετε συσκευασίες μιας χρήσης και πλαστικά μπουκάλια.

2. Επιλέξτε το σωστό θαλασσινό φαγητό

Αποφύγετε να τρώτε τόνο, ξιφία και γαρίδες σε κονσέρβες. Τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα αυτών των ειδών αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν, παγκοσμίως, τεράστιους αριθμούς θαλάσσιων χελωνών και άλλων ζώων της θάλασσας. Επίσης τα παραπάνω είδη είναι πολλές φορές βλαβερά για την υγεία γιατί συγκρατούν υδράργυρο.

3. Τρώτε υγιεινά για να «συγκρατήσετε» την κλιματική αλλαγή

Μπορείτε να βοηθήσετε στη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών τρώγοντας υγιεινά! Η υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη ζεσταίνει και πλημμυρίζει τις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Διαλέγοντας να τρώτε τοπικά προϊόντα και προϊόντα που δεν χρειάζονται μεγάλες μεταφορές ή επεξεργασίες, βοηθάτε στην ελάττωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος.

4. Γίνετε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης

Παρακολουθείτε πάντοτε τα οικολογικά και περιβαλλοντικά δρώμενα και συμμετέχετε σε αυτά. Και μη σταματάτε εκεί! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας. Υποστηρίξτε τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τον ελληνικό Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (www.archelon.gr) και ενισχύστε τις δράσεις του. Μια δωρεά ή μια συμβολική υιοθεσία γίνεται μόνο με μερικά «κλικ» και μπορεί να σώσει μια θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ή να υποστηρίξει το ερευνητικό του έργο στις παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

5. Εκπαιδεύστε τα παιδιά

Η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών και του ευαίσθητου πλανήτη μας. Σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε τους αυριανούς προστάτες του περιβάλλοντος. Καλλιεργήστε στα παιδιά σας ή στους μαθητές σας ευαισθησίες για το στεριανό και θαλάσσιο περιβάλλον μας. Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπως ο ΑΡΧΕΛΩΝ, υλοποιούν ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Μια επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων Χελωνών, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας, θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν από κοντά θαλάσσιες χελώνες που περιθάλπονται και να συνειδητοποιήσουν πόσο ανάγκη έχουν για προστασία (ελεύθερη είσοδος κάθε Σάββατο & Κυριακή, από 11:00 έως 17:00). Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Χελώνας ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων για την Κυριακή 29 Μαΐου.

ARCHELONWTD16

Tip: Διαβάστε στα παιδιά σας τον μύθο του Αισώπου με τον ξιπασμένο λαγό και την πεισματάρα χελώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.