Οι ταινίες της εβδομάδας
Μάρτιος 31, 2016
Για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι
Απρίλιος 5, 2016

Πεντανόστιμο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, μπουκιά κι απόλαυση… Δεν το τρώμε μόνο σε περιόδους νηστείας, το τιμάμε όλον τον καιρό. Πανεύκολο να ετοιμαστεί, χορταστικό, είναι ένα από τα πιάτα θαλασσινών με ζυμαρικά που έχει μπει για τα καλά στο μενού των περισσότερων νοικοκυριών. Ζητήστε από τον ψαρά να σας καθαρίσει το χταπόδι, αλλά είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας. Ανοίγετε το κεφάλι (κουκούλα), αφαιρείτε το εσωτερικό  και το δόντι και το πλένετε.

Χταπόδι

Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό χταπόδι (μπορεί να είναι και δύο μικρά)

3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

70 γρ. λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά καρέ

5 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια

1 κουτ. σούπας πελτέ

Πιπέρι ή και μία μικρή ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά

Λίγη ζάχαρη

Μαϊντανός για το σερβίρισμα

Στην πράξη

Αφού έχετε καθαρίσει το χταπόδι, το βράζετε σε χαμηλή φωτιά με το ξίδι και ένα φλιτζάνι νερό. Μην το φοβηθείτε, το χταπόδι καθώς θα μαλακώνει θα βγάλει ζουμάκι. Ελέγχετε να έχει μαλακώσει καλά, το βγάζετε από την κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό του και το αφήνετε να κρυώσει λίγο για να μπορέσετε να το κόψετε σε ωραίες μπουκιές. Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τη φρέσκια ντομάτα (ή την κονσέρβα), τον πελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, λίγη ζάχαρη και, αν θέλετε, την καυτερή πιπερίτσα. Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και κατόπιν ρίχνετε το χταπόδι, αφού το έχετε κόψει σε κομματάκια, τον ζωμό και το ζυμαρικό. Χαμηλώνετε την ένταση της εστίας, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει περίπου 20 λεπτά. Δεν χρειάζεται να ανακατεύετε, απλώς έχετε τον νου σας, μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό, διότι δεν πρέπει να στεγνώσει αλλά να μελώσει.

IMG_4738

Σβήνετε την εστία, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί μερικά λεπτά. Σερβίρετε στα πιάτα με λίγο μαϊντανό και, αν θέλετε, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Επίσης, μπορείτε να το μαγειρέψετε με ρύζι αντί για κοφτό μακαρονάκι. Γίνεται εξίσου νόστιμο.

Bon appétit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.