Το Netflix φόρεσε Στέμμα
Οκτώβριος 31, 2016
Ένα σούπερ φεγγάρι
Νοεμβρίου 14, 2016

Ο Ιταλός 18άρης έχει άλλη χάρη

 

Άρχισε η εφαρμογή παροχής επιδόματος 500 ευρώ

για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς

Από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 (αναμένεται να επεκταθεί το διάστημα) όλοι οι Ιταλοί που συμπληρώνουν τα 18 χρόνια τους μπορούν να πάρουν 500 ευρώ από το κράτος, με μοναδική προϋπόθεση να τα ξοδέψουν σε αγορά βιβλίων, εισιτηρίων για σινεμά, θέατρο και μουσεία και επισκέψεις στα εθνικά πάρκα της χώρας. Μάλιστα στον σχεδιασμό της ιταλικής κυβέρνησης είναι από του χρόνου να επεκτείνει το μέτρο και στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέσω της εφαρμογής 18app και έχει υπολογιστεί ότι θα στοιχίσει 290.000.000 ευρώ. Όπως δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, είναι χρήματα που θα ξοδευτούν για καλό σκοπό. «Στέλνουμε το μήνυμα στους νέους ότι ανήκουν σε μια κοινωνία που τους υποδέχεται ανοιχτά μόλις ενηλικιωθούν. Τους θυμίζουμε πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική κατανάλωση τόσο για να εμπλουτίζει κανείς τον εαυτό του όσο και για να ισχυροποιείται ο κοινωνικός ιστός» τόνισε στην εφημερίδα «Corriere della Sera» ο Τομάσο Νατσινίνι, υπογραμματέας του ιταλικού Κοινοβουλίου.

books-1204029_1920

Οι επωφελούμενοι (σχεδόν 575.000) πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή έως το τέλος του χρόνου, ανεξάρτητα αν τα γενέθλιά τους είναι μέσα στο 2017. Μετά την εγγραφή τους θα μπορούν να τυπώσουν τα κουπόνια του υπουργείου Πολιτισμού ή απλώς να τα χρησιμοποιήσουν για τις αγορές τους ηλεκτρονικά.

Δεν είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται τα εκατομμύρια που απαιτούνται για την υλοποίηση του προγράμματος σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Πολιτικοί ανίπαλοι του Ματέο Ρέντσι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι εξαγοράζει νέους ψηφοφόρους. Όπως και να έχει, το πρόγραμμα εφαρμόζεται και προφανώς, εκτός από τους νέους, θα κερδίσουν και επιχειρηματίες που θα μοιραστούν αυτά τα 290.000.000 ευρώ. Όλο αυτό προκαλεί πάντως ορισμένες απορίες. Αν υποθέσουμε ότι τα χρήματα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν ζητήσαμε να πάρουμε κι εμείς για τους δικούς μας 18άρηδες; Αν και σε παρόμοια μέτρα τα αποτελέσματα ήταν ακόμη και οδυνηρά για τους καταστηματάρχες (ειδικά τους μικρούς, όχι τις μεγάλες αλυσίδες). Θυμηθείτε το μέτρο Καραμανλή για την επιδοτούμενη αγορά λάπτοπ από τους μαθητές ή την αστεία εξαγγελία του Σαμαρά για την περίφημη «λευκή εβδομάδα» των μαθητών, δηλαδή τις έξτρα διακοπές, που θα ενίσχυε τον τουρισμό και γενικότερα την αγορά εν μέσω μνημονίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.