Ποσταρίσματα
Αύγουστος 27, 2016
Χρυσό στην παραπλάνηση
Σεπτέμβριος 4, 2016

Οι Σκωτσέζοι τρώνε τη σκόνη των Γιαπωνέζων

Ένα ουίσκι από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

βραβεύτηκε ως το κορυφαίο του κόσμου για το 2016

IMG_2139

Γαλλικό άρωμα. Ιταλικό design. Χολιγουντιανές ταινίες. Ελβετικές σοκολάτες. Σκωτσέζικο ουίσκι. Ή μήπως όχι; «Το ουίσκι των Σκωτσέζων το έχουμε για να ποτίζουμε τα χρυσάνθεμά μας». Αυτό υποστηρίζουν οι Ιάπωνες, που ύστερα από προσπάθειες ενός αιώνα βλέπουν το προϊόν τους να παίρνει τα ηνία από τους Σκωτσέζους. Ακόμη και ο «Guardian» αναγνωρίζει την εθνική ήττα που υπέστησαν στο Νησί, καθώς, όπως έγραψε, «ένα μικρό αποστακτήριο στην Ιαπωνία παράγει πλέον το καλύτερο ουίσκι στον κόσμο»!

1419999216640

Πρόκειται για το Chichibu, το single malt που κατέκτησε φέτος την πρώτη θέση στα Wold Whisky Awards. Η πορεία του είναι πολύ μικρή, αφού ο ιδιοκτήτης του Ιτσίρο Ακούτο (φωτογραφία) άνοιξε το αποστακτήριό του στην πανέμορφη Τσιτσίμπου, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τόκιο, μόλις πριν από δέκα χρόνια.

Η ιστορία του αγαπημένου αποστάγματος στην Ιαπωνία ανάγεται στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Μασατάκα Τακετσούρου, χημικός από τη Χιροσίμα, έβλεπε μπροστά. Ταξίδεψε στη Σκωτία με απώτερο σκοπό να μάθει πώς φτιάχνεται το ουίσκι. Ερωτεύτηκε την ντόπια Ρίτα Κάουαν και μαζί, το 1923, ίδρυσαν το αποστακτήριο Γιαμαζάκι, στο Κιότο. Το Γιαμαζάκι άνοιξε τον δρόμο και το 2014 η «Βίβλος του Ουίσκι» απένειμε το βραβείο του κορυφαίου malt ουίσκι στη δική του ετικέτα, το ουίσκι Σαντόρι. Κι αν στους κινηματογραφόφιλους θυμίζει κάτι, είναι γιατί το Σαντόρι ήταν το ουίσκι που διαφήμιζε ο ήρωας του Μπιλ Μάρεϊ στην ταινία της Σοφία Κόπολα «Χαμένοι στη μετάφραση».

Πώς όμως οι απομιμήσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα αυθεντικά προϊόντα; Οι δουλευταράδες και τελειομανείς Γιαπωνέζοι έχουν αντιγράψει πιστά τους πρώτους διδάξαντες Σκωτσέζους τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη διαδικασία παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτοι Ιάπωνες αποστάκτες επέλεξαν περιοχές που το κλίμα να ταιριάζει με αυτό της Σκωτίας, ενώ η εμμονή τους και στην παραμικρή λεπτομέρεια οδηγεί στο εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.