Πάμε σινεμά
Δεκέμβριος 31, 2015
Οι ταινίες της εβδομάδας
Ιανουάριος 1, 2016

Μερακλίδικη παστουρμαδόπιτα

Τον παστουρμά ή τον λατρεύεις ή τον σιχαίνεσαι, μέση οδός δεν υπάρχει. Είναι μια γεύση πολύ δυνατή, όπως και οι συγκινήσεις που προσφέρει ένα κομμάτι παστουρμαδόπιτα ή ένα πιάτο με αβγά, κόκκινη σάλτσα και μερικές φετούλες παστουρμά. Αλλά τώρα θα μιλήσουμε για την πιτούλα που έχει τρελό σουξέ σε όλα τα οικογενειακά και τα φιλικά τραπεζώματα. Και το πιο ωραίο είναι ότι δεν θέλει κόπο, μόνο τρόπο. Δηλαδή να έχεις έναν ωραίο παστουρμά, ένα καλό κασέρι και καλό βούτυρο. Ε, λίγη ντομάτα είναι εύκολο να βρεθεί, ακόμη και στο καταχείμωνο.

IMG_4142

Ανάλογα με το πόσο μεγάλο ταψί θέλετε να φτιάξετε κινήστε στα υλικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ζύμη κουρού είτε φύλλο κρούστα. Η κουρού είναι πιο εύκολη στη διαχείριση, το φύλλο κρούστας θέλεις συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις για να μην ξεραθεί και σπάσει. Έχετε ξεχωρίσει τις φέτες παστουρμά, έχετε αφαιρέσει το τσιμένι, αν θέλετε πιο ήπιο αποτέλεσμα, έχετε κομμένο σε φέτες το κασέρι και σε ωραίες λεπτές ροδέλες την ντομάτα.

Υλικά (για μεγάλο ταψί)

1 πακέτο ζύμη κουρού ή

10 φύλλα κρούστας

Μισό κιλό κασέρι

250-300 γρ. παστουρμά

2-3 ντομάτες

Βούτυρο

Στην πράξη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λιώνουμε το βούτυρο και με πινέλο αλείφουμε το ταψί μας. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας στρώνουμε τα πέντε φύλλα αλείφοντάς τα ένα ένα με βούτυρο. Απλώνουμε τις φέτες κασέρι, μετά στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας και στο τέλος τον παστουρμά. Έχει τη σημασία της η σειρά των στρώσεων των υλικών, γιατί δεν θέλουμε να υγρανθούν τα φύλλα από την ντομάτα. Απλώνετε τα υπόλοιπα πέντε φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα. Με τη ζύμη κουρού είναι πιο εύκολο και χρειάζεται λιγότερο βούτυρο, αλλά οπωσδήποτε το βουτυρώνετε και αυτό.

παστουρμαδοπιτα

Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι το φύλλο που τυχόν περισσεύει, γιατί αυτή η πίτα δεν θέλει κόρθο. Τη χαράσσετε σε κομμάτια και τη βρέχετε με λίγο νερό. Μπορείτε να την πασπαλίσετε με λίγο μαυροσούσαμο. Ψήνετε μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια της πίτας.

Αν περισσέψει παστουρμαδόπιτα, προσοχήπώς θα τη ζεστάνετε. Μην τη βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων, θα την καταστρέψετε. Προτιμήστε να τη ζεστάνετε σε ένα τηγάνι (χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία). Εγώ τη ζεσταίνω στην τοστιέρα και μου αρέσει πολύ έτσι.

Bon appétit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.