A Wonderfully Illustrated 1925 Japanese Edition of Aesop’s Fables by Legendary Children’s Book Illustrator Takeo Takei | Open Culture
Φεβρουάριος 17, 2016
Ο χαμός με τον Σφακιανάκη
Φεβρουάριος 18, 2016

Κολοκάσι (ή αγκινάρα της Ιερουσαλήμ): Μια υπερ-τροφή στο έδαφος της Ικαρίας

Το όνομά του είναι παραπλανητικό, αφού δεν είναι ούτε αγκινάρα ούτε από την Ιερουσαλήμ. Στην πραγματικότητα είναι ένα λαχανικό ρίζας που μαγειρεύεται σχεδόν σαν την πατάτα και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία, όπου το προτιμούν ως σαλάτα με τη συνοδεία σκορδαλιάς.

12742536_973609056020764_8064908306143090375_n
Το κολοκάσι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ συγκεντρώνει και πολύ υψηλά επίπεδα σιδήρου, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε το αίσθημα κούρασης και να διατηρήσουμε σωστό ρυθμό στον μεταβολισμό μας. Ταυτόχρονα περιέχει προβιοτικές ίνες και είναι πλούσιο σε ινουλίνη, η οποία βοηθά την υγεία και την κινητικότητα του εντέρου.
Θεωρείται υγιεινή τροφή, πολύ θρεπτική, η οποία θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A και C και περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλεί μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος, γεγονός που το καθιστά αυτόματα ως τροφή που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη. Η κατανάλωσή του όμως πρέπει να γίνεται προσεκτικά, γιατί τα φύλλα και οι βολβοί του φυτού περιέχουν οξαλικό ασβέστιο, μια ουσία η οποία συμβάλλει στη δημιουργία πετρών στα νεφρά. Με σωστό μαγείρεμα όμως, η εν λόγω ουσία εξουδετερώνεται και αν θέλετε να είστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή του κατανάλωση, η παραμονή των βολβών στο νερό για περίπου 10 ώρες πριν από το μαγείρεμα είναι μια πολύ καλή λύση.
Λόγω της μορφής των φύλλων του έχει και καλλωπιστική χρήση και ευδοκιμεί σε αφθονία στην Ικαρία σε μέρη με πολύ νερό.

κολκάσι 3
Το κολοκάσι τρώγεται συνήθως ψητό, βραστό ή γιαχνί και ταιριάζει πολύ με χοιρινό ή βοδινό κρέας αλλά και με ψάρια. Μαγειρεύεται ως κυρίως πιάτο, αλλά και μόνο του ως συνοδευτικό. Καλό θα είναι να αποφύγετε το πλύσιμό του πριν το μαγειρέψετε, γιατί μετά στο ψήσιμο κολλάει και λιώνει. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλυθεί, στεγνώστε το καλά με μια πετσέτα.

Κι επειδή προσέχουμε για να έχουμε, φροντίζουμε πάντα όταν βγάζουμε το κολοκάσι από το χώμα να κόβουμε με το μαχαίρι το επάνω μέρος του βολβού και να το φυτεύουμε ξανά. Διαφορετικά κινδυνεύει με αφανισμό, όπως έχει συμβεί ήδη σε αρκετές περιοχές στο νησί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.