Ο τρομακτικός κλόουν Μπιλ Σκάρσγκαρντ
Σεπτέμβριος 22, 2017
Δημοψήφισμα στην Καταλoνία
Οκτώβριος 1, 2017

Κινέζικο στο σπίτι

Η εποχή που πήγαινα συχνά για φαγητό σε εστιατόρια κινεζικής κουζίνας έχει περάσει -ελπίζω όχι ανεπιστρεπτί- και όχι γιατί έπαψε να μου αρέσει το κινέζικο. Ακόμη και στο fast food Far East στο Mall δεν πηγαίνω πια τόσο συχνά όσο παλαιότερα, όταν δούλευα αρκετά κοντά. Η αμέσως επόμενη εναλλακτική, η έτοιμη γλυκόξινη σάλτσα του χαμογελαστού θείου από την Αμερική, δεν είναι ότι είναι άσχημη, αλλά μου φαίνεται ακριβή για την ποσότητα στο βάζο και δεν μου αρέσει και πολύ όλος αυτός ο κατάλογος λέξεων που δεν ξέρω καν στην ετικέτα.
Κάπως έτσι μπήκε σε εφαρμογή το πρότζεκτ «κινέζικο στο σπίτι». Αφού είδα κάμποσες συνταγές στο ίντερνετ και απέρριψα τις περισσότερες εξαιτίας της ατέλειωτης λίστας των υλικών, κατέληξα στη δική μου εκδοχή. Ευκαιρία να βγάζω πιο συχνά από το ντουλάπι και το γουόκ...

Το πριν...


Και το μετά...


Τα υλικά είναι και αποτέλεσμα της αναζήτησης στην τροφοθήκη και στο ψυγείο. Με αυτά που γράφω εδώ βγήκαν τέσσερις πολύ γενναίες μερίδες. Όπως καταλαβαίνετε, το φαγητό είναι διαφορετικό κάθε φορά. Αν έχω, βάζω φουντίτσες μπρόκολο, για παράδειγμα. Άλλοτε βάζω τζίντζερ, άλλοτε όχι. Τον ανανά προτείνω να μην τον παραλείψετε, προσθέτει πολύ στη γεύση, αλλά δεν θα χαλάσει ο κόσμος κι αν δεν βάλετε.

1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομματάκια
Δύο κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
Τρεις πιπεριές (έβαλα πράσινες και κίτρινη)
Δύο μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη ή περασμένα ελαφρά στο μούλτι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια όπως και οι πιπεριές
Καλαμπόκι (έβαλα μια μικρή κονσέρβα, αλλά θέλω να δοκιμάσω αυτά τα baby, μου φαίνονται πολύ χαριτωμένα)
Μανιτάρια (και πάλι μια μικρή κονσέρβα))
1 σκελίδα σκόρδο
Τέσσερις ροδέλες ανανάς
3 κουταλιές της σούπας τεριγιάκι σος
3 κουταλιές της σούπας chicken marinade
1 κουταλιά της σούπας μέλι
5 φωλιές νουντλς αβγού
Τις σος τις πήρα από ένα μαγαζάκι στη γειτονιά μου. Μου τις σύστησε ο ξένος ιδιοκτήτης, όπως και τα νουντλς, τα οποία τα πήρα πολύ φθηνότερα από ό,τι τα βρίσκω στο σουπερμάρκετ.

Στην πράξη


Πλένω τα κομματάκια κοτόπουλο και τα στεγνώνω πολύ καλά. Ζεσταίνω καλά το γουόκ και προσθέτω τη μία κουταλιά σησαμέλαιο. Σοτάρω πολύ καλά το κοτόπουλο και το αφαιρώ από το σκεύος. 




Βάζω την άλλη κουταλιά σησαμέλαιο και σταδιακά σοτάρω τα λαχανικά. Πρώτα το κρεμμύδι, που θέλω να καραμελώσει. Μετά είναι η σειρά για τα μανιτάρια. Τα σοτάρω κι αυτά και προσθέτω το σκόρδο λιωμένο στην πρέσα. 


Η κουζίνα έχει γεμίσει τέλεια αρώματα.


Ρίχνω στο γουόκ τις πιπεριές και το καρότο, ανακατεύω και μόλις μαλακώσουν λίγο (τα θέλουμε να κρατάνε αρκετά, δεν είναι ωραίο να λιώσουν και να μην ξεχωρίζουν) προσθέτω και τα κομματάκια ανανά. Ύστερα βάζω πάλι το κοτόπουλο στο σκεύος.


Τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι οι σος. Δεν βάζω σόγια, αλλά θα μπορούσατε, απλώς με προσοχή γιατί είναι αρκετά αλμυρή. Βάζω την chicken marinade, την τεριγιάκι και το μέλι. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο από το νερό στο οποίο βάλατε τα νουντλς, τα οποία τα σουτώνετε και τα ανακατεύετε πολύ καλά στο γουόκ με τα υπόλοιπα. Το φαγητό παίρνει ωραίο σκούρο χρώμα και, δεν θα το πιστέψετε, είναι κιόλας έτοιμο!


* Τα νουντλς τα φτιάχνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Αυτά που χρησιμοποίησα τα βάζω σε ένα μπολ με ζεστό νερό για τρία λεπτά και τα ξεχωρίζω με το πιρούνι (δείτε τη φωτογραφία), όπως κάνουμε με τον φιδέ.

* Έχουμε και ορεκτικό! Έτοιμα σπρινγκ ρολς, πάλι από το μαγαζάκι της γειτονιάς. Τα πήρα 8 ευρώ, έχει 60 κομμάτια το κουτί και τα προτιμώ στον φούρνο. Τα δοκίμασα και στο τηγάνι, αλλά δεν μου άρεσαν.

Bon appétit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *