Τέλος εποχής με τον θάνατο του Θεόδωρου Νικολαΐδη
Μάρτιος 19, 2017
Το GPS αδρανοποιεί τον εγκέφαλο
Μάρτιος 24, 2017

Ιάπωνες αναστέλλουν την απώλεια όρασης με πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα

Πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά επετεύχθη αναστολή της απώλειας όρασης σε ασθενή με εκφύλιση της ωχράς κηλίδος με τη χρήση πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που πέτυχαν οι Ιάπωνες επιστήμονες, δεδομένου ότι ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδος μπορεί να προκαλέσει τύφλωση. Παρότι η όραση της ηλικιωμένης Γιαπωνέζας που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή θεραπεία δεν αποκαταστάθηκε πλήρως, έγινε κατά την ίδια πιο φωτεινή. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Riken (φωτογραφία) υπό την οφθαλμίατρο Μασάγιο Τακαχάσι (φωτογραφία), οι οποίοι εφάρμοσαν τη θεραπεία το 2014, υπογραμμίζουν στη δημοσίευσή τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» ότι η επιτυχία της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι κατόρθωσαν να διατηρήσουν για διάστημα διετίας σταθερή χωρίς δηλαδή επιδείνωση- την πορεία της πάθησης, που συνδέεται με τη γήρανση και που αποτελεί τη συχνότερη μορφή σταδιακής τύφλωσης στον κόσμο.

Η διαδικασία

Οι ερευνητές πήραν βλαστοκύτταρα από το δέρμα της γυναίκας, τα επαναπρογραμμάτισαν ώστε να τα μετατρέψουν σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS) και, τέλος, τα μετέτρεψαν σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς. Αφαίρεσαν από τα μάτια της ασθενούς τον κατεστραμμένο ιστό του αμφιβληστροειδούς και της μεταμόσχευσαν τα κύτταρα, που άρχισαν την αναγέννηση του ιστού. 

Η μέθοδος της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων για την αναγέννηση του αμφιβληστροειδούς είναι αργή και δαπανηρή. Έως τώρα είχε εφαρμοστεί σε τρεις γυναίκες (72-88 ετών) στις ΗΠΑ (με διαφορετική μεθοδολογία, αφού ελήφθησαν βλαστοκύτταρα από λιπώδη ιστό της κοιλιάς, ενώ η μεταμόσχευση έγινε ταυτόχρονα και στα δύο μάτια), εκ των οποίων η μία δεν απέφυγε την ολική τύφλωση, ενώ στις άλλες δύο η όραση επιδεινώθηκε σοβαρά και έμειναν σχεδόν τυφλές. Σε ακόμη έναν ασθενή η θεραπεία διακόπηκε εσπευσμένα, επειδή τα βλαστικά κύτταρα εμφάνισαν αφύσικες μεταλλάξεις. Αυτή εξάλλου είναι η σοβαρότερη πρόκληση για τους ερευνητές, καθώς η μετατροπή των πολυδύναμων κυττάρων σε νέους ιστούς οδηγεί συχνά σε καρκινογενέσεις.

Οι Ιάπωνες ερευνητές θα συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, αισιοδοξώντας για την ενδεχόμενη δυνατότητα εφαρμογής της σε παρόμοιες θεραπείες και για άλλες ασθένειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.