Ένα κουνέλι έχει το δικό του κέρμα
Μάρτιος 5, 2016
Λίγο από όλα
Μάρτιος 5, 2016

Η Νεφερτίτη και το crowdsourcing

Οι Nora Al-Badri και Jan Nikolai Nelles πήγαν τον περασμένο Οκτώβριο στο Neues Museum του Βερολίνου και φωτογράφισαν το μοναδικό έκθεμα που απαγορεύεται στους επισκέπτες του μουσείου να φωτογραφίσουν, την προτομή της Νεφερτίτης. Αφού τη σκάναραν παρανόμως, τρεις μήνες αργότερα δημοσιοποίησαν μια βάση δεδομένων με λεπτομερή 3D απεικόνιση της προτομής, στοιχεία που για πρώτη φορά μπορεί όποιος θέλει να κατεβάσει ελεύθερα, καθώς το μουσείο του Βερολίνου δεν δημοσιοποιεί τίποτα.

TheOtherNefertiti_InstallationView003corp

Με αυτά τα στοιχεία κάποιοι κατασκεύασαν ένα ακριβές αντίγραφο, το οποίο εκτίθεται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Είναι γνωστή η διένεξη μεταξύ Αιγυπτίων και Γερμανών σχετικά με το ότι η προτομή βγήκε παράνομα από την Αίγυπτο, το γεγονός ότι το μουσείο δεν αναφέρει πώς την απέκτησε και με το αν θα πρέπει να επιστραφεί στους Αιγυπτίους. Η ελεύθερη, δημόσια πρόσβαση σε όλους είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Για παράδειγμα, το Βρετανικό Μουσείο, σκοπεύει να σκανάρει και να διαθέσει στο κοινό πληροφορίες για τα πάνω από 8.000.000 εκθέματά του. Μάλιστα ζήτησε και τη βοήθεια του κόσμου. Με την εφαρμογή scanathon όλοι οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν με το κινητό τους τα εκθέματα και να συμβάλλουν στο crowdsourcing. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.