Ένα σούπερ φεγγάρι
Νοέμβριος 14, 2016
Γελάσαμε πάλι
Νοέμβριος 16, 2016

Επιστήμονες στην κατάχρηση, επιστήμονες στην κωλυσιεργία

Από τα πράγματα που διάβασα τις προηγούμενες ημέρες και μου έκαναν τη χειρότερη εντύπωση.

olaf_eng_0-jpg

Καθηγητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατηγορούνται ότι έκλεβαν ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι δύο πανεπιστημιακοί υπεξαίρεσαν από το 2005 έως το 2010 370.000 ευρώ, από συνολικό κονδύλι 2.500.000 ευρώ. Σε βάρος τους ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος. Το ανησυχητικό είναι ότι χρειάστηκε να ερευνήσει τη δράση των δύο καθηγητών η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της OLAF, το χρηματοδοτούμενο έργο αφορούσε το ευρωπαϊκό δίκτυο αρχιτεκτόνων και είχε σκοπό τη συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σε σεμινάρια, εργαστήρια και επιστημονικές εκδηλώσεις, καλύπτοντας έξοδα μετάβασης και διαμονής. Προφανώς ξοδεύτηκαν για τον σκοπό αυτό χρήματα, αλλά μέρος αυτών κατά πληροφορίες κατέληγε σταδιακά σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων. Και εννοείται ότι στους κύκλους του Αριστοτελείου κανείς δεν γνώριζε τίποτα για τη δράση των δύο καθηγητών.

Άλλη μία «είδηση», ενδεικτική της κωλυσιεργίας και της τακτικής που ακολουθείται στο Ελληνικό Δημόσιο.

23978c85b223a3b8cfe2a28389c0a9df_xl

Τη φωτογραφία μην την πάρετε τοις μετρητοίς, καθώς στα χαρτιά παραμένει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η λειτουργία της e-Πολεοδομίας. Τι είναι αυτό; Αφορά τη διαδικασία υποβολής, ελέγχου και χορήγησης οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων εργασιών δόμησης μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, με στόχο να μπει τέλος στην ανομία των πολεοδομιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το λογισμικό είναι έτοιμο σχεδόν δύο χρόνια τώρα, το ίδιο και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία όμως δεν έχει υπογραφεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Με το νέο σύστημα θα καταστεί εφικτό να εξαλειφθεί κάθε «ευκαιρία» για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η επίσκεψη του συναλλασσόμενου στις υπηρεσίες δόμησης. Όταν (και αν) τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα, όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν από το σπίτι τους τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.