Τεστ express με σάλιο εντοπίζει νεοπλασίες
Φεβρουάριος 16, 2016
Τα γραπτά μένουν…
Φεβρουάριος 17, 2016

Επαναστατική μέθοδος νικά τη λευχαιμία

Είχε 94% επιτυχία * Προστατεύει από μεταστάσεις

Ελπίδες ότι η λευχαιμία θα νικηθεί δίνει πειραματική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, καθώς θεραπεύτηκε το 94% των ασθενών που έλαβαν μέρος σε κλινική δοκιμή. Συνεπώς μπορεί κανείς να μιλήσει για άνευ προηγουμένου επαναστατικά αποτελέσματα. Η πειραματική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να καταστρέψουν τους όγκους, ακόμη και σε περίπτωση μεταστάσεων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα που εξόντωσαν τα καρκινικά είχαν τροποποιηθεί στο εργαστήριο και επανεισαχθεί στον ασθενή. Εξίσου εντυπωσιακά και αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα παράλληλης έρευνας επί της ίδιας βάσης, αφού τα λεμφοκύτταρα συνέχισαν να προστατεύουν από μεταστάσεις 14 χρόνια μετά τη θεραπεία.

1324403750715Το σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του καρκίνου πέτυχαν επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Ρίντελ (φωτογραφία), του Fred Hutchinson Cancer Research Center, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, και τη σχετική ανακοίνωση έκαναν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την προώθηση της επιστήμης. Ανέφεραν ότι ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους του αίματος, που δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από πέντε μήνες, εμφάνιζαν πλήρη ύφεση της νόσου 18 μήνες μετά τη θεραπεία, χωρίς το παραμικρό ίχνος καρκίνου στον οργανισμό τους.
Σε κλινική δοκιμή πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισε πλήρη ύφεση της νόσου, ενώ σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς, που είχαν είτε μη Χότζκιν λέμφωμα είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση ύστερα από ενάμιση χρόνο.

Ακόμη και άλλοι ειδικοί που εμφανίζονται επιφυλακτικοί επισημαίνοντας ότι η νέα θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε όλους παραδέχονται ότι πρόκειται για «άνευ προηγουμένου» εξέλιξη και μάλιστα σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλες θεραπείες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής δρ Ρίντελ δήλωσε: «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Η ανταπόκριση δεν είναι πάντα διαρκής. Μερικοί ασθενείς υποτροπιάζουν. Πρόκειται για ένα βήμα-ορόσημο που μπορεί να αλλάξει τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά απαιτείται ακόμη χρόνος. Επίσης, πρέπει να βρούμε τρόπο να εφαρμόσουμε τη νέα θεραπεία εγκαίρως και όχι να περιμένουμε, έως ότου οτιδήποτε άλλο έχει αποτύχει στους ασθενείς».
Η ανοσοθεραπεία φαίνεται ότι αποδίδει καλύτερα σε «υγρούς» όγκους του αίματος και του μυελού των οστών. Επιπλέον, οι γιατροί ελπίζουν ότι μειώνοντας τη δοσολογία των τροποποιημένων ανοσοκυττάρων θα μειώσουν δραστικά και τις όποιες παρενέργειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.