Πεντανόστιμο χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Απρίλιος 3, 2016
Οι ταινίες της εβδομάδας
Απρίλιος 8, 2016

Για να μην πούμε το ψωμί ψωμάκι

Ενώ πολύ κοντά στο σπίτι μου έχουμε κάμποσους φούρνους, πρατήρια άρτου, ακόμη και ζαχαροπλαστεία που πουλάνε ψωμί, δεν έχω βρει τίποτα αξιοπρεπές. Μια εξήγηση είναι φυσικά τα κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα, τα οποία μας πασάρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζήτησα να αγοράσω σουσάμι για κάποια συνταγή που ήθελα να φτιάξω και δεν είχαν καν στον φούρνο όπου ρώτησα…

Ε, δεν ήθελε και πολύ για να το πάρω απόφαση και να δοκιμάσω να ζυμώσω το δικό μου ψωμί. Αποδείχτηκε από τις καλύτερες ιδέες, δεν είναι δύσκολο και έχουμε ευχαριστηθεί ψωμί. Αφήστε που όντως λειτουργεί αγχολυτικά η διαδικασία του ζυμώματος. Ακόμη θεωρώ τον εαυτό μου αρχάρια, γι’ αυτό βάζω νωπή μαγιά, αλλά το επόμενο project θα είναι να φτιάξω και να χρησιμοποιώ προζύμι.

1

Υλικά

Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 λίτρο χλιαρό νερό

Μία νωπή μαγιά

Λίγο αλάτι

Ελαιόλαδο για τη λαμαρίνα

Στην πράξη

Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά. Εδώ θέλει προσοχή, καθώς το νερό δεν πρέπει να είναι ούτε κρύο ούτε ζεστό. Πρέπει να είναι ευχάριστα χλιαρό, αλλιώς θα «σκοτώσουμε» τη μαγιά και το ψωμί μας δεν θα ζυμώνεται καν. Μου αρέσει να διαλύω τη μαγιά με τα δάχτυλά μου και όχι με κουτάλι, για παράδειγμα. Την αφήνουμε μερικά λεπτά και εν τω μεταξύ ανακατεύουμε στη λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Σταδιακά ρίχνουμε τη μαγιά και ψιχουλιάζουμε το αλεύρι. Το ίδιο κάνουμε με το χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Για να πω την αλήθεια, παλαιότερα έριχνα μπουνιές στο ζυμάρι, αλλά με τα πολλά κατάλαβα ότι πρέπει να το δουλεύουμε με τις παλάμες, διπλώνοντάς το. Θέλει το λιγότερο 20 λεπτά ζύμωμα.

2

Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 20 λεπτά. Η μαγιά επιτελεί τον σκοπό της και το ζυμάρι μας φουσκώνει θεαματικά. Το ζυμώνουμε ελαφρά και ο αέρας φεύγει. Το πλάθουμε σε καρβέλι ή σε δύο ωραίες φραντζόλες, λαδώνουμε το ταψί και αφήνουμε για μία ώρα το ψωμί να φουσκώσει πάλι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, και όταν είναι να φουρνίσουμε χαράζουμε το ψωμί, βρέχουμε την επιφάνειά του (βάζω τα χέρια μου κάτω από τη βρύση και μετά τα τινάζω πάνω από το ψωμί) και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε για μία ώρα, στο εικοσάλεπτο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου (αυτό εξαρτάται και από τον φούρνο του καθενός, θα κινηθείτε αναλόγως). Άλλο ένα απαραίτητο βήμα για το τέλος. Δεν αφήνουμε για κανέναν λόγο το ψωμί στον φούρνο, το βγάζουμε αμέσως και το τοποθετούμε σε μια σχάρα να κρυώσει. Προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε αμέσως, περιμένετε να κρυώσει και μετά απολαύστε όπως προτιμάτε τον κόπο σας…

Bon appétit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.