Με μέτρο οι selfies, γερνούν το δέρμα
Μάρτιος 29, 2016
Πάμε σινεμά
Μάρτιος 31, 2016

Γαγγλιακά κύτταρα εναντίον γλαυκώματος

Ερευνητές από το Indiana University-Purdue University Indianapolis School of Science δημιούργησαν γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς από βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος. Τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς (RGCs) μεταφέρουν τα οπτικά σήματα από το μάτι στον εγκέφαλο. Το γλαύκωμα είναι η πιο συχνή πάθηση που επηρεάζει τα γαγγλιοκύτταρα. Εάν δεν ακολουθηθεί θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο και να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης και τύφλωση. Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως και πολύ ύπουλη ασθένεια, καθώς χτυπάει αδιακρίτως. Αν και εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εντούτοις ακόμη και τα μωρά μπορεί να πάθουν γλαύκωμα.

Οι επιστήμονες πήραν κύτταρα του δέρματος από ασθενείς με κληρονομική μορφή γλαυκώματος και από υγιείς εθελοντές και τα αναπρογραμμάτισαν γενετικά δημιουργώντας πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, δηλαδή κύτταρα που βρίσκονται σε «ουδέτερη» κατάσταση και έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σχεδόν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα. Στη συνέχεια οι ερευνητές «έπεισαν» τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα να γίνουν γαγγλιοκύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα νέα RGCs που προήλθαν από τα κύτταρα των ασθενών με γλαύκωμα εμφάνισαν διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα που προήλθαν από τους υγιείς εθελοντές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, επίκουρο καθηγητή Βιολογίας Jason Meyer, τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, καθώς τα κύτταρα του δέρματος από άτομα με γλαύκωμα δεν είναι διαφορετικά από τα κύτταρα του δέρματος των ανθρώπων χωρίς τη νόσο. Ωστόσο «όταν τα κύτταρα των ασθενών με γλαύκωμα μετατράπηκαν σε βλαστοκύτταρα και εν συνεχεία σε RGCs, τα κύτταρα έγιναν ανθυγιεινά και άρχισαν να πεθαίνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι εκείνα των υγιών ατόμων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.