Εκλογικά και άλλα ευτράπελα
Σεπτέμβριος 19, 2015
Τα παιδιά πάντα πρώτα*
Σεπτέμβριος 21, 2015

Γίγαντες παντός καιρού

Τα μυστικά του φαγητoύ που τρώγεται

εξίσου ευχάριστα χειμώνα καλοκαίρι

Ενώ τη φασολάδα την τρώμε ευχάριστα τον χειμώνα, οι φακές απογειώνονται με τη φρέσκια ντομάτα το καλοκαίρι και τα υπόλοιπα όσπρια μάς φαίνονται βαριά για τις ζεστές μέρες του χρόνου, οι γίγαντες είναι ιδανική επιλογή για κάθε εποχή. Αγαπημένο φαγητό ή ακόμη και συνοδευτικό για ένα μερακλίδικο τσιπουράκι, τρώγονται πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα. Η βασική συνταγή δεν είναι δύσκολη, αλλά θέλει τον χρόνο της. Από κει και πέρα, οι παραλλαγές είναι πολλές, ανάλογα με το γούστο του καθενός. Πιπεριές ή κάποιο αλλαντικό μπορούν να προστεθούν και να αναβαθμίσουν το κλασικό φαγητό. Τέλεια παρέα του κάνει φυσικά μια καλή φέτα και το δροσίζει το λάχανο – καρότο ή μια πράσινη σαλάτα.

Υλικά

1/2 κιλό γίγαντες

2 μεγάλα κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα ή φρέσκες ντομάτες τριμμένες (περίπου 400 γρ.), συν ένα κουτάλι της σούπας  πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό

1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός

3 καρότα κομμένα σε ροδέλες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Στην πράξη

Πλένουμε τους γίγαντες και τους μουλιάζουμε σε κρύο νερό το λιγότερο 12 ώρες. Τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό νερό να πάρουν μία καλή βράση. Χύνουμε αυτό το νερό και βάζουμε τους γίγαντες σε κρύο νερό να βράσουν περίπου 45 λεπτά. Μπορούμε να τους βάλουμε και στη χύτρα για πιο γρήγορα. Ελέγχουμε να έχουν μαλακώσει τελείως. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την εύκολη σάλτσα του φαγητού. Σε μεγάλο τηγάνι ή μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, ιδανικά σε χαμηλή φωτιά για να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά την ντομάτα, τα καρότα και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

gigades

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα πυρέξ βάζουμε τους γίγαντες, τη σάλτσα και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα όσπρια. Δεν θέλουμε πολύ, ίσα να βοηθηθεί το φαγητό να μαγειρευτεί ωραία. Οι γίγαντες πρέπει να στέκονται στο πιρούνι, δεν φτιάχνουμε σούπα. Ανακατεύουμε προσεκτικά να πάει η σάλτσα παντού και ψήνουμε το φαγητό περί τη μισή ώρα. Δεν πρέπει να στεγνώσει τελείως, οπότε το ελέγχουμε προς το τέλος. Αν προσθέσουμε λουκάνικο ή παστό το βάζουμε το τελευταίο τέταρτο, δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο. Αν θέλετε πιπεριές, τις κόβετε σε λωρίδες και τις βάζετε να μαγειρευτούν στη σάλτσα.

Bon appétit

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.