Λίγο από όλα
Φεβρουάριος 6, 2016
Αποκριάτικο πάρτι οικονομικά και διασκεδαστικά
Φεβρουάριος 7, 2016

Οι 6 πιο επικίνδυνες τοξίνες στις επεξεργασμένες τροφές

Να είστε προσεκτικοί με καθετί που τρώτε. Είναι πιθανό να επιβαρύνετε καθημερινά τον οργανισμό σας με ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Πρόκειται κυρίως για ουσίες που υπάρχουν στις επεξεργασμένες τροφές.

Πολλές έτοιμες τροφές περιέχουν τοξίνες. Σε καμία περίπτωση μια κονσέρβα ή ένα κουτί δημητριακά δεν ενέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο για την υγεία σας. Αλλά επειδή η σύγχρονη διατροφή αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από επεξεργασμένες τροφές, η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων ουσιών λειτουργεί συσσωρευτικά και μπορεί να σας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Δείτε τις τοξίνες σε επεξεργασμένες τροφές, που θεωρούνται πιο επικίνδυνες για την υγεία σας.

Υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού

Βρίσκεται σε διάφορα γλυκά, όπως αναψυκτικά και επιδόρπια. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά κόρον σε προϊόντα fast food. Οι πιθανές επιδράσεις του σιροπιού καλαμποκιού είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η αύξηση του κοιλιακού λίπους και οι καρδιακές παθήσεις.

Trans λιπαρά οξέα

Ονομάζονται και υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι πιθανές επιπτώσεις των trans λιπαρών είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τεχνητές ουσίες για ενίσχυση της γεύσης

Υπάρχουν σε όλα τα γλυκά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα μπισκότα και τα έτοιμα φαγητά. Οι ουσίες αυτές είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία σας. Υπάρχουν περισσότερα από 100 πρόσθετα και διάφορα χημικά μέσα σε αυτή την ομάδα ουσιών που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη γεύση της τροφής. Οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των τεχνητών αρωμάτων και ουσιών είναι οι αλλεργίες και ορισμένες αντιδράσεις στη συμπεριφορά του ατόμου, όπως η υπερκινητικότητα.

Όξινο γλουταμινικό νάτριο

Επίσης γνωστό και ως MSG (Mono-Sodium Glutamate), βρίσκεται σε πολλά αλμυρά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και το ψωμί, επειδή είναι αυτό που χρησιμοποιείται αντί του κοινού αλατιού (χλωριούχο νάτριο). Οι πιθανές επιπτώσεις από το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι:

  • Πόνος στο στήθος
  • Ταχυπαλμία
  • Πονοκέφαλος
  • Υπερδιέγερση της γεύσης (προκαλεί αίσθηση ότι θέλετε να φάτε περισσότερο)
  • Τάση να βάζετε τελικά περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας

Τεχνητές χρωστικές ουσίες

Μαζί με τους ενισχυτές γεύσεις, υπάρχουν και χρωστικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σχεδόν σε  όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως καραμέλες, μπισκότα και γλυκά. Οι πιθανές επιπτώσεις από τις τεχνητές χρωστικές ουσίες είναι οι αλλεργίες, η ρινική συμφόρηση, η υπερκινητικότητα (ειδικά στα παιδιά) και οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες στα βρέφη, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Διαφορετικά είδη μπορούν να βρεθούν σε αυτή την ομάδα:

  • Ασπαρτάμη
  • Σουκραλόζη
  • Ακεσουλφάμη καλίου
  • Σακχαρίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.