Πώς θα διατηρήσετε περισσότερο τα λουλούδια στο βάζο
Δεκέμβριος 4, 2015
Στολίστε, στολίστε, στολίστε, ήρθαν τα Χριστούγεννα
Δεκέμβριος 7, 2015

Άριστα στις ευχές

untitled

Πίσω στον χρόνο, τέτοιες μέρες ο καλλιγράφος κάθε σπιτιού είχε πολλή δουλειά. Έπρεπε να γράψει τις ευχετήριες κάρτες και επιστολές που θα έστελνε η οικογένεια σε μεγαλύτερους συγγενείς, ξενιτεμένους κ.ά. Το τηλέφωνο έκανε τη διαδικασία λιγότερο απαραίτητη και αργότερα τα e-mail, τα γραπτά μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουσιαστικά την έβαλαν στο χρονοντούλαπο. Κρίμα, γιατί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη χαρά να λαμβάνεις την εορταστική αλληλογραφία σου.

wrΑλλά θα πρέπει να σταθούμε σε ένα άλλο σημείο. Είτε πρόκειται να στείλετε τις ευχές σας με τον παραδοσιακό τρόπο είτε απλώς να γράψετε δυο λόγια στο Facebook, προσέξτε την ορθογραφία. Mε μια πρόχειρη ματιά στα μηνύματα γνωστών στα social media διαπιστώνουμε ότι τα ορθογραφικά λάθη δίνουν και παίρνουν. Οι περισσότεροι δεν τα προσέχουν καν, αλλά γιατί να μην κάνετε εσείς τη διαφορά; Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουμε εντοπίσει:

Ο ειδικός σύνδεσμος ότι

& η αναφορική αντωνυμία ό,τι

Είναι από τα πιο συχνά λάθη, αλλά σας έχουμε ένα κολπάκι. Αν μπορείτε να αντικαταστήσετε στην πρόταση το ότι με το πως και βγαίνει μια χαρά νόημα, τότε δεν θέλει κόμμα. Παράδειγμα: Μου είπε ότι (πως) είναι καλά.

Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο (δεν βγαίνει νόημα με το πως, επομένως πρέπει να βάλουμε κόμμα).

Πώς κλείνουμε συνήθως τις ευχές μας;

Στέλνοντας την αγάπη μας. Με πολλή αγάπη, αυτό είναι το σωστό, όχι πολύ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

λάθος

Υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο. Να αγοράζεις μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, για παράδειγμα, και να έχει τυπωθεί με ορθογραφικό λάθος. Δείγμα μεγάλης προχειρότητας. Και μια και ο λόγος για κάρτες ή προσκλήσεις, δεν μπορεί να μην έχετε πετύχει προσκλητήρια γάμου ή βαφτίσεων που να έχουν λάθος ακόμη και το όνομα του γονέα, του κουμπάρου ή του νονού. Ό,τι χειρότερο για κάτι που συνοδεύει μια τόσο ξεχωριστή περίσταση.

τούρτα

Και τέλος, μια και πιάσαμε τους επαγγελματίες, ένα κλασικό λάθος πολλών και κυρίως των ζαχαροπλαστών. Το ρήμα είναι εκατοστίζω, επομένως η ευχή είναι «να τα εκατοστίσεις», όχι εκατοστήσεις. Τονίστε το ιδιαίτερα την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε την τούρτα γενεθλίων του παιδιού σας, του συντρόφου σας ή του καλύτερου φίλου σας. Μπορεί να σας κολλήσουν την ταμπέλα του σχολαστικού και να πουν ότι η γεύση μετράει, αλλά στο κάτω κάτω ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, έτσι δεν είναι; Και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *